Loading picture

  Cornelia de Lange Foreningen   Hørhaven 5 2750  Ballerup       Kontakt:  CdL Foreningen    CVR nr: 32860176  Gengivelse med kildeangivelse tilladt.

C

Forside

Cæcilie Siersbæk

Navn : Cæcilie Siersbæk

Født den: 4. September 1983

Søskende: Johanne & Andreas

Forældre: Bodil Siersbæk & Frank Skot Andersen

Fysiske kendetegn

Cæcilie er lille af vækst, med krum ryg og udafdrejede hofter og fødder.  Cæcilie har desuden krummede fingre der gør det svært at bruge hænderne normalt.  Hun er dog god til at bruge hænderne til at gribe fat i ting med.

Psykisk udvikling

Cæcilie er en glad og humoristisk pige, der trives bedst i vante omgivelser. Hendes humør kan være meget svingende, ofte uden nogen påviselig sammenhæng. Cæcilie har behov for at blive aktivt inddraget i samvær med andre, da hun har en tendens til at leve i sin egen verden. Hvis hun har behov for hjælp eller der er noget hun gerne vil, er hun dog god til at tage kontakt til en voksen. Cæcilie er nemmest at få kontakt med på tomandshånd. 

Motorisk udvikling

Cæcilie kan gå ved brug af rollator (gåstativ med hjul). Hun kommer også hurtigt frem ved at skubbe sig selv frem på rumpen. P.g.a sine fysiske handicap går Cæcilie til daglig fysioterapi med henblik på at forbedre hendes motorik og afhjælpe muskelspændinger.

Sproglig udvikling

Cæcilie har intet talesprog, men kommunikerer ved hjælp af nogle få lyde. Hun siger fra, ved at skubbe folk eller ting fra sig når hun ikke gider mere. 

Syn & hørelse

Cæcilie har normalt syn og nedsat hørelse.

Boforhold

Cæcilie har siden hun var 10 år gammel boet på døgninstitution til hverdag, og kommer på weekend- og feriebesøg hos sin familie.

Fysioterapi for Cæcilie

Hvilke fysiske forudsætninger og problemer har Cæcilie ? Og hvordan styrkes og afhjælpes disse i den daglige fysioterapi? Se billeder og instruktioner fra Cæcilies motoriske program.


Fysiske forudsætninger

Fejlstillinger: Kyfose (rund ryg)

Kontrakturer: Stramning af haser, hoftebøjere og brystmuskler

Mønster: Rund ryg, udafdrejede hofter og fødder, bøjede hofter og knæ, øget nakkesvaj

Motoriske mål

At øge/bevare tolerancen i forhold til basale stimuli.

- At hindre/udskyde fejlstillinger og kontrakturer (sammentrækning der indskrænker leddenes bevægelighed)

Motorisk program -  Klik på billederne for at se dem i stort format

wpe4.gif

Platformgynge:

Stimulering af balancesansen

wpe6.gif

Rulle henover multirulle:

Stimulering af balancesansen og bagsidemuskulaturen. 

Rul Cæcilie så langt fremover, så hun tager fra med armene og evt. går frem på armene. Rul skiftevis langsomt/hurtigt.

wpe5.gif

Fremliggende på rullebræt (kile):Stimulering af balancesansen og bagsidemuskulaturen.

Træk Cæcilie rundt ved enten at holde hende i hænderne, eller ved at lade hende holde i et tøndebånd. Træk hurtigt/langsomt i skiftende retninger.

wpe9.jpg

Lad Cæcilie blive liggende på rullebrættet og forsøg at få hende til at bruge armene selv, - enten til at trække eller skubbe sig rundt med.

wpe2.jpg

Fremliggende på måtte: Stimulering af følesansen specielt på bagside. Cæcilie skal ligge så symmetrisk som muligt. Ret armene ud i "favn". Rul hende på hele bagsiden med ball-stick bold.

wpe7.jpg

Massage og blødgøring af hele brystkassen. Massér og tryk på hele brystkassen, så meget det kan lade sig gøre mens Cæcilie stadig slapper af.

wpe1.jpg

Massage og blødgøring af skulder/skulderbælte. Massér og bevæg skuldrene så meget det kan lade sig gøre mens Cæcilie slapper af.

Stræk af brystmuskler. Rette armene ud. Træk langsomt i armene og ret dem ud i "favn".

wpeA.jpg

Stræk af hoftens forside. Løft et ben af gangen, således at hoften strækkes på forsiden. Husk begge ben.

wpe5.jpg

Siddende - Stræk af arme: Stræk af brystmuskler. Stræk Cæcilies arme op og bagud, så brystmuskulaturen strækkes mest muligt. Pres samtidig din krop mod Cæcilies ryg, så den rettes mest muligt ud.

wpe7.jpg

Cæcilie skal sidde og holdes således at enden glider mindst muligt frem. Samtidig med at du presser mod Cæcilies ryg, skal hendes arme mest muligt op og bagud. Jo mere ryggen rettes, jo nemmere er det at få armene op og bagud.

TV2 ØJ den 15.3.2013


Kurt Leth kommer forbi familien til den multihandicappede Cæcilie Siersbæk, som bor i landsbyen Sølund ved Skanderborg. Se klippet